Thursday

MUTIARA KATA BERGAMBAR

Assalamualaikum warohmatullah..Dekat dua tahun tak hiraukan blog nih, Dah berhabuk..Sekarang baru rasa nak jengguk..Takda yang menarik pon..Malas nak crita banyak, korang baca je la apa yang ada kat bawah ni..NAk copy, nak ambik apa yang ada kat bawah ni, korang copy, ambik lah, xda hal.. yang mana dah Follow blog ni, boleh komen n3 bawah ni, nati aku FOLOW BALIK korang..In Shaa Allah..
















                                                      follow https://twitter.com/mfannuar

Sunday

tips untuk menduduki peperiksaan





Kepada semua adik2  rakan2 yang akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) esok, selamat berjaya diucapkan..Bila cakap pasal SPM ni teringat plak masa nk ambik SPM dulu, klau kt tempat kite dulu, klau masa SPM sah2 la waktu banjir..xnk cerita banyak, bukan orang nak dengar pun..haha...Kt sini ada beberapa petua daripada Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah untuk menghadapi peperiksaan..Mana la tau kot2 esok nak exam malam ni duk menaip blog, boleh la baca nie...Aku copy paste je, cam penat plak nak taip...

1. Mlm ni lepas solat isya, solat taubat, istighfar, solat hajat & istikharah utk mudah jwb soalan;
2.Doakan ibubapa agar pintu rezki terbuka, 
3. Doakan guru & kwn2 agar ilmu jadi berkat & Malaikat doakan kita berjaya dlm SPM, 
4.Tidur awal & baring mengiring ke kanan. Pagar diri sblm tidur dgn fatehah, 3 Qul, ayat qursi. Hembus tapak tgn & sapu seluruh bdn, 
5 Bangun pagi terus senyum,baca doa2 agar cemerlang. 
6.Sblm solat subuh, solat hjt, 
7. Pastikan sarapan agar ada tenaga, 
8.Pakai perfume (berpada utk wanita) & deodorant utk rangsang otak, 
9.Elak bincang di luar Dewan, takut jadi lebih panik, 
10.Doa beramai2, 
11.Masuk Dewan dgn Bismilah, senyum, beri salam & masuk kaki kanan dulu, 
12.Baca doa penerang hati termasuk Al Insyirah, 
13. Bila bingung, istighfar & selawat byk2 utk dpt ilham Aallah, 
14.Habis jwb, lakukan doa kesyukuran, 
15.Elak bincang dgn kwn lepas exam. Terus bersedia utk subjek esok pula. 
- SEMOGA BERJAYA -

Thursday

Sangat terkesan


Saya tidak malu untuk mengatakan saya ANAK MISKIN. Saya tidak malu untuk mengaku saya ANAK KAMPUNG. Saya tidak malu jika orang kata keluarga saya DHAIF. Saya tidak malu mengaku saya tidak BERPENDIDIKAN TINGGI. saya tidak malu memakai pakaian yang LUSUH & tak BERTUKAR selagi mana ia menutup aurat. Saya juga tidak malu mengatakan saya serba KEKURANGAN. Namun saya akan malu jika tidak cuba mengubah apa yang kurang itu kerana itu juga merupakan sebahagian MARUAH saya dan KELUARGA saya..
Drpd: iluvislam FB
 

Tuesday

iklan puasa

Lama betul tidak menaip n3 baru..Tiba2 keluar dengan n3 puasa, Yusuf Taiyob plak tu..Sibuk pnye pasal, nk raye baru dapat menaip..Gni la jadinya..Apa2 pn selamat berpuasa dn selamat menyambut hari Raya Aidilfitri kpd yg singgah d blog ni dn yg terbaca n3 kali ni..Oraiittt....^_^

Friday

akan datang tidak lama lagi


Tajuk n3 dh macam kemunculan filem kan, tapi xda kaitan dengan filem pn, ada kaitan dengan gambar dekat atas tu..Kembali kepada tajuk..kalau dah  tajuk pn akan datang, maknanya belum lg la tu..haha...N3 kali ini ditulis atas rasa suka, gembira dan teruja si penulis blog (aku) untuk menanti detik istimewa selepas tiga tahun lebih bertungkus-lumus bergelar seorang pelajar atau mahasiswa..Akhirnya penat lelah terbayar dengan segulung ijazah..Syukur..Alhamdulillah...Walaupun lagi sebulan untuk majlis konvokesyen tu, tapi kegembiraan tidak dapat dibendung lagi..('',)..Untuk sampai ke detik ini, bukannya sesuatu yg mudah, semua orang pn tahu kan, tiada kejayaan yang datang bergolek..Semoga dipermudahkan segala urusan...

Wednesday

terima kasih cikgu

Sempena hari guru ni, aku nak mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru2 di malaysia, termasuk kepada aku sendiri, ha...aku pn guru jgk..guru + pelajar..Bila dh jd cikgu ni, baru ku tahu rupanya  bukn senang nk jd seorang pendidik..Masa sekolah dulu bukn main lg nakal, x nk dgr ckp cikgu, lawan cikgu, sekarang rasakan pulak..('',)..x nk ckp banyak...
Kepada semua guru dan warga  pendidik yang telah banyak berkorban dan berjuang tanpa mengenal erti penat lelah, bersabar di atas segala kelakuan dan kerenah anak2 didik dan ikhlas dalam menyampaikan ilmu kepada anak2 didikmu.. TERIMA KASIH CIKGU..Jasamu kukenang..

Friday

panas..guru vs murid

Budak darjah brape yg buat karangan ni yea..haha..persoalan yg timbul, budak ni yg salah ataupun cikgu yg salah, persoalan lain,  budak ni yg terlalu berani ataupn cikgu yg kurang berani..Pndgn masing2 la kn..Siap kne g bilik guru lg tu..Apelah nasib bdk ni agknye ya..Berani btol, tingkatan lima pn blum tentu berani nk wt krgn gni..Kpd guru2 dn bakal guru di luar sne, klau anda dalam situasi begini, apa tindakan anda..('',).